Hoefgezondheid

Hoefgezondheid
No hoof, no horse

hoefkwaliteit en hoefgroei zijn gedeeltelijk genetisch bepaald. Het ene paard heeft van zichzelf al hele goede hoeven, het andere paard zal ondanks de beste ondersteuning nooit tophoeven krijgen. Aan zijn genetische aanleg kun je niks veranderen. Maar je kunt hem wel optimaal voorzien van alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede hoefgroei en hoefkwaliteit waardoor je deze processen optimaal ondersteunt. 

Welke  voedingsstoffen zijn specifiek belangrijk voor de hoeven? 

- aminozuren/eiwitten in het algemeen en meer specifiek methionine
- koper
- zink
- biotine
- selenium
- vetzuren

Biotine is een beetje een apart geval omdat er bij paarden geen tekorten aan biotine vastgesteld zijn. Er zijn wel een aantal studies gedaan waarin is gebleken dat langdurig biotine bijvoeren een positief effect heeft op hoefgroei en de hardheid van de hoef. Links:

Effect of dietary biotin supplement on equine hoof horn growth rate and hardness

Effect of supplementary dietary biotin on hoof growth and hoof growth rate in ponies: a controlled trial

Voor de eiwitten, vetzuren en sporenelementen geldt dat meer ervan niet leidt tot betere hoeven, maar dat een tekort eraan er wel voor zorgt voor dat de hoefkwaliteit niet optimaal kan zijn. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze stoffen voldoende in het rantsoen zitten. Uit hooianalyses weten we dat het meeste hooi in ieder geval niet voldoende koper en zink bevat en vaak ook niet voldoende selenium en methionine. 

Wij hebben ervoor gekozen om in onze Balancers niet alleen een ruime aanvulling te voorzien van koper, zink, selenium en methionine, maar ook een hoge aanvulling van biotine. Hierdoor is het niet nodig om nog een apart hoefsupplement te gebruiken.

 

  Suzanne Buijsse     10-01-2024 11:51
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.